Selecteer een pagina

Lijkt het je leuk om werkzaamheden uit te voeren, die je echt waardeert in plaats van het werken voor je baas? Wellicht is het werken als een freelancer dan geschikt voor je! Dit kan buiten een vaste werkgever om, maar natuurlijk ook naast het werk van je werkgever. Zo ben je financieel gezien minder afhankelijk van de klussen, die je als freelancer uitvoert voor opdrachtgevers. Hoe begin je echter aan het werken als een freelancer, met welke aspecten dien je rekening te houden en welke voordelen brengt het werken als een freelancer met zich mee? In dit artikel geven we je een overzicht van de stappen die je dient te volgen om te werken als freelancer.

Begin een eigen onderneming

Om als freelancer aan het werk te kunnen gaan, dien je over een BTW-nummer te beschikken. Dit doe je door een eigen onderneming in te schrijven bij de Belgian Chambers, vaak in de vorm van een eenmanszaak. Het voordeel aan het oprichten van een eenmanszaak, is onder meer dat je gebruik kunt maken van verschillende aftrekposten bij het doen van de inkomstenbelasting aan het eind van het jaar. Daarbij ziet een BTW-nummer er vaak professioneler uit, dan wanneer je handelt zonder facturatie. Met een BTW-nummer is het mogelijk om facturen uit te schrijven, waarvan je aangifte dient te doen bij de Belastingdienst. Vaak mag je tot een bepaald bedrag als freelancer werken zonder BTW-nummer.

Ook bestaat er een mogelijkheid om in eerste instantie als freelancer te werken zonder BTW-nummer, middels payrolling.

Werken als freelancer via payrolling

Bij payrolling treed je in dienst van een tussenpersoon voor de duur van de aangenomen opdracht. Deze tussenpersoon neemt je hierbij als tijdelijke freelancer in dienst. Deze manier van werken lijkt dus sterk op dat van een ‘echte’ freelancer, met het verschil dat je zelf geen facturen uit hoeft te schrijven voor het gedane werk. De tussenpersoon zorgt voor het regelen van de wettelijke verplichtingen en stuurt de factuur naar de opdrachtgever. Het fijne aan deze manier van werken is onder meer, dat je hoe dan ook betaald krijgt. Ook als de opdrachtgever niet aan de tussenpersoon betaalt! Zo heb je meer zekerheid en hoef je je minder met de administratie bezig te houden.