Selecteer een pagina

Wie heeft er nog nooit gedacht aan het opstarten van een eigen bedrijf? Niet alleen geeft een eenmanszaak je veel vrijheid in het uitvoeren van je werk, ook levert het je een bepaald belastingvoordeel op. Om een bedrijf op te kunnen starten, dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Zo is het allereerst belangrijk om voor jezelf te bedenken, welke rechtsvorm het beste bij uw toekomstplannen past. Wil je bijvoorbeeld een bedrijf opstarten met zakenpartners of vrienden, of kiest je voor een eenmanszaak? De verschillende rechtsvormen hebben ieder hun eigen voordelen. Kies je voor het oprichten van een eenmanszaak, dan ben je zelf de eigenaar en niet afhankelijk van anderen. Je hoeft immers geen verantwoording af te leggen aan investeerders of mede-eigenaren. 

In dit artikel bespreken we de verschillende stappen, die je moet doorlopen om een eenmanszaak op te kunnen starten. Bij het oprichten van een eenmanszaak komen veel dingen kijken, waardoor het belangrijk is om hier de tijd voor te nemen.

Voorwaarden voor het opstarten van een eenmanszaak

Om een eenmanszaak te kunnen beginnen, dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Hoewel iedereen in principe het recht heeft om een bedrijf op te richten, moet je in ieder geval minimaal achttien jaar oud zijn. Daarbij moet je voor een bedrijf in België over een Belgische verblijfsgunning of nationaliteit beschikken, om jezelf als bedrijf te kunnen vestigen. Bij een aantal beroepen is het noodzakelijk om aan te tonen, dat je hier vaardig in bent. Dit kan bijvoorbeeld, wanneer je de beschikking hebt over een specifiek diploma of certificaat.

Inschrijving regelen bij de Belgian Chambers

De Belgian Chambers dient als een soort overkoepelende organisatie voor alle ondernemingen, die in België zijn opgestart. Een soortgelijke organisatie bestaat bijvoorbeeld ook in Nederland, daar onder de naam ‘Kamer van Koophandel’. Deze organisatie heeft verschillende vestigingen door het hele land, waar je eenvoudig een afspraak kunt maken voor het opstarten van een eigen eenmanszaak. Tijdens het inschrijfproces van je eenmanszaak dien je meer te vertellen over de activiteiten die je wenst uit te voeren. De Belgian Chambers zorgt vervolgens voor de inschrijving van de eenmanszaak als bedrijf in België.