Selecteer een pagina

Wie droomt er niet van, een eigen onderneming? Voortaan je eigen baas zijn en werken op de momenten dat je dit zelf wilt! Bij het opstarten van een eigen bedrijf dien je te kiezen voor een bepaalde rechtsvorm. Denk bijvoorbeeld aan rechtsvormen als een besloten vennootschap (BV), een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (VOF). De keuze van de rechtsvorm is van groot belang omdat er grote verschillen tussen deze vormen op te merken zijn, zowel op het gebied van belastingzaken als op het gebied van aansprakelijkheid. De meest simpele rechtsvorm is de eenmanszaak, waarbij de eenvoud en belastingvoordelen van deze rechtsvorm de voornaamste voordelen zijn om voor deze rechtsvorm te kiezen. Weet echter wel, dat je als eigenaar van een eenmanszaak met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden van het bedrijf. Dit kan als een belangrijk nadeel gelden en bepalend zijn in de keuze om toch voor een andere rechtsvorm te kiezen.

In dit artikel gaan we nader in op de verschillende voordelen van een eenmanszaak. Wist je bijvoorbeeld dat het goed mogelijk is om een eenmanszaak te combineren met een vaste baan? Zo kun je naast je gebruikelijke werk nog wat bijklussen met werk, wat je zelf het leukste vindt! Let wel, bij sommige werkgevers is het verplicht om hier vooraf overleg met je baas over te hebben.

Eenvoudig en weinig risico’s bij het opstarten

Waar bepaalde rechtsvormen vrij ingewikkeld kunnen zijn, is een eenmanszaak dat absoluut niet! Het oprichten van een eenmanszaak is zeer gemakkelijk, evenals het onderhouden van het bedrijf. Er is bij een eenmanszaak maar één persoon eigenaar, waardoor er niets op papier gezet hoeft te worden over de verantwoordelijkheden van verschillende eigenaren en bijvoorbeeld de verdeling van de omzet. Wel is het bij een eenmanszaak mogelijk om na verloop van tijd personeel aan te nemen, als je bedrijf begint te lopen.

Ook brengt het oprichten van een eenmanszaak doorgaans weinig risico’s met zich mee, doordat een inschrijving gratis is. Daarbij heb je geen startkapitaal nodig, om een eenmanszaak op te kunnen starten.

Belastingvoordelen van een eenmanszaak

Tot slot is ook het belastingvoordeel van een eenmanszaak een reden om voor deze rechtsvorm te kiezen. Als eigenaar betaal je inkomstenbelasting, naast de verplichte afdracht van de BTW uit de onderneming. Voor de inkomstenbelasting zijn verschillende aftrekposten voor zelfstandig ondernemers beschikt, die de belastingdruk verlagen.