Selecteer een pagina
Veel mensen dromen van een baan als eigenaar van hun eigen onderneming, waarbij je voortaan alleen nog tijd steekt in de klussen die je echt leuk vindt. Daarbij heb je nooit meer een baas die je op de hielen zit, werk je op de momenten dat jij dat wilt en plan je zelf de vakanties in. In dit artikel benoemen we drie grote voordelen van het werken als een freelancer. Wist je dat het heel eenvoudig is om jezelf als freelancer aan te melden? Dit kan door je bij de Belgian Chambers in te schrijven als een eenmanszaak, of door via een tussenpersoon als freelancer te werken (ook wel: payrolling).

Bepaal je eigen salaris

Een van de voornaamste voordelen van het werken als een freelancer, is de mogelijkheid om je eigen loon te bepalen. In de tijden dat je werk teveel hebt kun je het uurloon opschroeven, terwijl je in mindere tijden wellicht genoegen neemt met een iets lager loon. Vaak hoef je hierbij veel minder af te dragen, dan wanneer je voor een werkgever werkt. Zo houd je per uur meer over!

Zelf je werktijden indelen

Naast de mogelijkheid om je eigen salaris te betalen voor werkzaamheden, die je als freelancer uitvoert voor klanten, kun je ook je eigen werkrooster indelen. Pas je werkrooster bijvoorbeeld aan op je gezinsleven, neem een dagje vrij als je dat nodig hebt en bepaal zelf de momenten voor vakanties. Het fijne aan het bepalen van je eigen werktijden kan ook zijn, dat je op een saaie avond nog even aan het werk kunt gaan.

Verschillende belastingvoordelen als freelancer

Tot slot biedt het werken als een freelancer je verschillende belastingvoordelen op. Vaak hoef je in de beginfase van een onderneming geen of minder belasting af te dragen voor de activiteiten vanuit je bedrijf, kun je aan het eind van het jaar gebruik maken van verschillende aftrekposten voor zelfstandigen bij de inkomstenbelasting, enzovoorts. Kijk eens op de website van de Belastingdienst om te zien welke fiscale voordelen het werken als een freelancer precies met zich meebrengt. Hierbij wordt doorgaans verschil gemaakt tussen beginnende ondernemers en ondernemers met een bepaalde jaaromzet.